Tiistairastit 2007
Ohjeita
Tiistairastien toimintaohjeet
Kielletyt alueet
Tiistairastien ratamestariohje
MTR3- ohjeet
MTR2/3-kaapelikytkennät
Rastileimasimien koodit
Karttapohjat ratamestareille
Tiistairastien sijaintikartta, gif
Tiistairastien sijaintikartta, pdf
Tiistairastien ratamestarit, gif
Tiistairastien ratamestarit, pdf
Kiintorastit
GIF-kuvina
Liikuntapuisto 2006,
Äänekoski (480 KB)
Nakertaja 2005,
Suolahti (430 KB)
Äänemäki 1999,
Äänekoski (373 KB)
Riihivuori 1994,
Suolahti (326 KB)
PDF-tulosteina
Liikuntapuisto 2006,
A4 (651 KB)
Nakertaja 2005,
A4 (590 KB)
Äänemäki 1999,
A3 (1,1 MB)
Riihivuori 1994,
A3 (1,4 MB)
SSL
Suunnistuksen lajisäännöt
Kuntosuunnistajan yleisohjeet
Suunnistuksen alkeet
Suunnistajan liikkuminen luonnossa
Suunnistus ja jokamiehenoikeus
Tiistairastikausikortteja voi tilata Ari Varikselta numerosta 0400 926
896 tai kevään ensimmäisiltä Tiistairasteilta hintaan 35 €.
Yhteyshenkilö:
Esko Siltala
Tulospalveluvastaava:
Jani Hämäläinen
Kilpailut
Kilpailuarkisto
Sisä-Suomen Tiistairastit –
50 000 suoritusta 7.8.2007
Tiistairastit polkaistiin alkuun vuonna 1981 Suolahden Urhon, Sumiaisten Kunnon ja Sisä-Suomen lehden yhteisvoimin. Ensimmäiset rastit kiikutti Äänemäkeen keskikesällä etsittäväksi Kalle Leppänen. Avauskaudella oli tapahtumia 9, joista suorituksia kertyi reilut 300. Alku oli siksi lupaava , että seuraavaksi kesäksi suunniteltiin rastit joka tiistaille toukokuulta syyskuulle. Mukaan järjestelyihin tulivat Äänekosken Urheilijat ja Huima sekä Uuraisten, Suolahden ja Konneveden Urheilijat. Nämä seurat jakoivat 80-luvulla järjestelyvastuun seurojen osallistumisen suhteen. Rastit kasvoivat 80-luvulla pikkuhiljaa vuosittain lähes parituhatta suoritusta kerääväksi kuntoilutapahtumaksi.
80-luvun lopulla aika kypsyi seutukunnan suunnistusseuralle. Rasti E4:n perustamisen jälkeen otti seura vastuun tiistairastien järjestelyistä. Sumiaisten Kunto, Uuraisten ja Konneveden Urheilijat ovat olleet isäntänä kerran kesässään ja silloin tällöin joku muukin lähialueen seura. Rastien kävijämääriin tuli tuolloin parin vuoden piikki, yli 2500 suoritusta tasaantuen tämän jälkeen n. 2000:n. Viime vuodet on suoritusmäärissä ollut hienoista kasvua ja tänä vuonna yllettäneen lähelle 90-luvun alun lukemia. Kaikkiaan on tapahtumia järjestetty 642. Ahkerimmin on mukana ollut Jorma Hytönen, yli 600 kertaa! Helena ja Pekka Raatikainen ovat perheenä innokkaimpia. Jälkikasvuakin kulkee jo toisessa polvessa mukana rasteilla.
Kuvioissa on ollut viestejä, yhteislähtöä, vaellusrasteja, puistosuunnistusta, 3-4 iltaista rastiviikkoa, pitkiä matkoja, kerran suunnistettiin halki korpien Sumiaisista Suolahteen. Normaalit tutut tiistaiehtoon kuviot vetävät kuitenkin parhaiten väen metsään. Parhaimmillaan on samoojia kertynyt rastien etsintään liki parisataa. 90-luvun alussa Laajarannassa ja 90-luvun lopulla Hietasyrjässä. Vähimmillään on ilmaantunut paikalle 17 kuntoilijaa. Syysmyrskyyn Väärillevuorille vuonna 1987. Tiistairastihistorian 50000:s suoritus kirjattiin Parantalassa. Upatonpohjantien varressa ensimmäisten rastien ratamestarin Kalle Leppäsen maalileimauksella. Toinen veteraani tiistairastilainen Heikki Sivill aloitti seuraavan tuhatluvun kirjaamisen hetkeä myöhemmin.
Tekninen kehitys on rastien järjestelyissä ottanut monta loikkaa. Vuosikausia ratamestarit piirsivät radat karttoihin. 90-luvun alussa tehtiin ensimmäiset tietokoneavusteiset kartat ja 2000-luvulla kuvioihin tulleet rata-
mestarin tukiohjelmat mahdollistivat sen, että radat laaditaan tietokoneella ja tulostetaan seuran tulostimella.
Kartta, rastit ja rastimääritteet samassa A4-kokoisessa läpyskässä.
Aluksi kellotettiin aikoja. 90-luvulla otettiin ajat paikallisen metsäyhtiön vanhalla kellokortilla minuutin tarkkuu-della. Emit otettiin heti käyttöön sen tultua Suomeen v.1999. Emittiin tallentuu tieto jokaisesta leimauksesta, joka tieto puretaan ja on luettavissa seuran kotisivuilla parhaimmillaan jo tiistaisiltana. Kotisivut ovat tuoneet muassaan myös kirjon oheispalveluja. Hannulantien suunnistajat Tuomo Puskala ja Jani Hämäläinen ovat virittäneet tulospalvelun kuntoon, jota kelpaa esitellä valtakunnallisestikin. Väliajat löytyvät rastiväleittäin ja ynnättynä. Avot-analyysissä välejä voi katsella havainnollisesti värein ja grafiikkana. Viimeisin uutuus on reittihärveli. Kukin suunnistaja voi käydä piirtämässä reittinsä karttapohjalle. Reitit näkyvät havainnollisesti eri värein karttapohjalla. Emittiin kirjattujen aikojen kanssa saadaan härvelistä irti myös animaatio jossa erivärisin pampuloin osoitetut Teemu Remoset, Timo Minkkiset ja Kimmon Kinnuset mennä viipottavat rastilta toiselle. Erinomaista jälkipeliä reitinvalintojen vertailuun ja kiinnostanee lajiin vihkiytymätöntäkin. Härvelissä on käyntikertoja tänä kesänä jo kolmisentuhatta ja oletettavasti kävijämäärät jatkossa lisääntyvät.
Ilman talkootyötä ei rastien järjestely onnistu. Pitkä olisi järjestäjien lista jos sen kirjaisi. Esko Siltala on tehnyt ison savotan rastien yleisjärjestelyissä ja Jani Hämäläinen tulospalvelun viilaamisessa. Ratamestarilta menee useampi ilta suunnitellessa ratoja ja viedessä rasteja metsään. Osa ratamestareista jopa päivittää karttaa, uudet polut ja aukot kartalle. Ratamestareita ja ratamestarin apulaisia on järjestelyissä vuosittain liki sata. Osa jaksaa vuodesta toiseen. Mutta vaihtuvuuttakin vuosiin mahtuu. Useampi sata henkilöä on ollut vuosien saatossa järjestäjinä rakentamassa tätä 50000 suorituksen kakkua. Jos joukko koottaisiin järjestämään yhtä tapahtumaa. Järjestäisi sillä porukalla, melkeinpä – Jukolan viestin.
Alusta asti on ollut seurojen yhteistyökumppanina Sisä-Suomen lehti julkaisemalla rastien tulokset. Yhteistyö onkin luontevaa. Onhan tämän kuntoilutapahtuman näyttämönä ollut vuosien saatossa liki joka kolkka lehden levikkialuetta. Hitonhaudalta Kalaniemeen ja Parantalasta Istunmäkeen
Jos on järjestelyissä tapahtunut muutosta, itse kuntoilijan suoritus on muuttumaton. Parkkeerataan metsän reunaan, valitaan sopiva rata ja kadotaan tuulten huminaan. Reitinvalinnat valitaan omien taitojen ja kunnon
mukaan, ollaan joskus tovi eksyksissä ja palataan arjen pientä retkielämystä rikkaampana ratamestareiden luo.
Tiistai-illon huhtikuun lopun pälviltä syyskuun pimeneviin iltoihin.
Raimo Hernesmaa